Spirituele achtergronden

  • Shamanisme uit USA
  • Shamanisme uit america, europa, africa en Azië
  • Shamballah reiki
  • Flower of life / MerKaBa aktivatie / aquarius bewustzijn
  • Boedhistische/Tao stromingen
  • Div massage opleidingen -energetisch werken - holistisch werken - haptonomische principes-
  • Kebatinan/Kejawin
  • Boeddhisme, Taoïsme, Soefisme en andere mystieke stromingen
  • Opleiding en certificering bij Tantr'Ame et Corps, de school van Joëlle Charles, Parijs

Misschien vind je het leuk om te weten dat Minyak heeft zijn roots in de spiritualiteit heeft liggen.

Het was toen ik als projectleider werkte in de bouw, ik ben namelijk van oorsprong bouwkundig ingenieur. Na een contract bij een detacheringsburea had ik een tijdje vrij en ging als vrijwilliger werken bij 'De Sprengk' in Tilburg. Een geweldig spiritueel centrum dat helaas niet meer bestaat. Het was in een oud vrouwenklooster gevestigd en ik vond het heerlijk om daar te zijn. Uit allerlei oeken van de wereld vlogen interessante spirituele leraren in. 
Teruggekomen in de bouw, realiseerde ik mij steeds meer dat ik de mens centraal zet, in alles. En dat de bouw niet de plek was waar ik me hier fijn bij kon uitleven. In de avonduren ging ik mensen helpen. Met fysieke of psychische problemen, of die gewoon niet lekker in hun vel zaten. Daarnaast begon ook mijn spirituele pad pas echt. Hiervoor ben ik zowel in Nederland, leraren komen namelijk hier naar toe, ook zelf in Azië terechtgekomen. In Indonesië. Daar heb ik veel geleerd van verschillende mensen.

De volgorde van het ontstaan van Minyak was nl:

lichtwerk w.o. reiki en shamanisme sinds 1997
teachings, readings en healings sinds 1998
div massagevormen sinds 1998
tantra filosofie, levenkunst sinds 2002
psychologie sinds 2007
medische en natuurgeneeskundig sinds 2008
verpleegkundig sinds 2011

Levensenergie

Sinds ca 2002 ben ik bekend met verschillende Shamanistische en Boedhistisch/tantrische paden. Hierbij staat het niet-dogmatische voorop en kan er zijn wat er is, wat er voor de vraagsteller van belang is. Waar de beoefenaars van shamanisme het over eens zijn is dat het kanaliseren van energie en het werken aan jezelf essentieel is. Ik liep vergelijkbare paden binnen het Boeddhisme en het tantra-Boedhisme. Aan de ene kant hierbij de filosofie, de levenskunst, de oosterse benadering, de andere kant het stuk lichaamswerk (emotioneel lichaamswerk t/m aanraking).

Sommigen claimen dat dit soort paden naar verlichting zouden leiden. Maar wat als je niet speciaal dat doel hebt? Maar je hebt verlichting als doel? Dat klopt dan niet, dan ben je niet doel-loos maar streef je.
Of men gaat ervan uit dat het vrijworden van ego betekent. Maar wat als je het ego juist als handig instrument ervaart in het dagelijks leven?
Anderen claimen dat het gaat om onthechting. Maar wat als blijkt dat je bij onthechting ook àlles kwijtraakt maar je het toch wel fijn vind om in een warm bed te slapen en te kunnen afrekenen bij de supermarkt? Mijn visie is dat het gaat om het losworden van de gehechthied hieraan. En vrijheid iets is dat je zowel mèt als zonder datgene waarvan je onthecht kan raken kan leven, geluk voelt, zonder het bijna opgelegde ascetische dat we vanuit onze nederlandse cultuur hebben meegekregen.
Vandaar dat ik deze vragen los laat. Ik richt me op dienstbaar zijn, compassie, energie verhogen, liefde.

Het werken met, opwekken en ervaren van prana (=levensenergie, kosmische energie) kan op verschillende manieren. Bv door meditatie, of door een soort gymnasiekoefening icm ademhaling of met massage. Uiteraard kwam ik (masseur zijnde) jaren terug al in aanraking met de vorm waarbij massage wordt toegepast om de levensenergie te verhogen. Ik ontving diverse trainingen in energiewerk en initiaties ter verhoging van levens-energie, o.a. op reis en uit verschillende windrichtingen en bronnen afkomstig. Gedurende de jaren heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld.

Tantra

De afgelopen 20 jaar geef ik aan hen die dat konden vinden tantrischa massages, en sinds enkele jaren geef ook wel workshops hierin bij festivals zoals het tantrafestival in DJOJ (Rotterdam), Odessa (Amsterdam), Heart centrum (Bussum), veelal voor groepen van 20-40 personen. Hierbij gebruik ik naast massage ook dans en meditatie als tantrische werkvorm.

In 2022/2023 heb ik bij de Parijse school Tantr'Ame et Corps' (tantra voor lichaam en geest) van Joëlle Charles bezocht.
Deze opleiding heb ik in Frankrijk gedaan en ben gecertificeerd als professional masseuse in de 'massage tantrique en cashmiriain'.

J’adhère à la Charte éthique Professionnelle des Praticiens en Massage Tantrique Tantr’Ame et Corps garantissant une pratique professionnelle de qualité du Massage tantrique dans le Respect et l’Authenticité. 

Joëlle is verbonden is aan het Skydance Institute dat is opgericht door Margot Anand. En heeft dus een directe relatie met de oorspronkelijke 'Westerse' neo-tantra massage. De reden dat ik deze opleiding hier en in Frankrijk (in het frans) heb gevolgd is omdat ik dit de beste opleiding vind, die het best bij mij past.

Andere toegepaste vormen van tantra massage heb ik de afgelopen 20 jaar geleerd via diverse trainingen, zoals de tibetian tantra, diverse Boedhistische retraites, en een lange tijd in Indonesië waar voor wie dit kan herkennen, de (tantrische) sporen van o.m. het oude Majapahit rijk (1293-ca 1500) nog kan vinden in de cultuur.

Tarieven Tantra & Cashmiri consult :

Een sessie van ca. 3 uur met daarin  90 minuten kashmirian of tantra massage kost € 200 (2024). Houd rekening met een wachttijd van enkele weken.

Sessie tantra of cashmiri massage (90 min) / totaal duurt ca 3 uur € 200  
Sessie tantra of cashmiri massage (120 min) / totaal duurt ca 3 1/2 uur € 260  
   

Opties voor Tantra & Cashmiri consult :

Consult mbt levensvraagstukken (gesprek, oefeningen) vanuit de filosofie/ tantrisch-boedhistische stroming
   

Tantric massage op tafel

Tibetan 5-elementen tantric massage

Cashmiri op mat Freestyle tantric massage

 

Het is belangrijk, indien je dit soort sessies wil meemaken, dat je vanuit je eigen autonomie en op gelijke ooghoogte kan zijn. Indien je (nog) kampt met bv afhankelijkheid of met psychische disorders kampt dan kan je beter terecht binnen één van de andere soorten behandelingen. Er is een verschil tussen behoefte hebben aan en behoeftigheid. Voor het eerste is een tantrisch consult wel een goede optie, maar bij behoeftigheid zal juist dit worden getriggerd en kan dus alleen passend zijn als dit ook je wens is. Mocht je denken dat dit een verkapte vorm van seks is, zoals heel veel mensen denken, dan zit je aan het verkeerde adres! Er wordt wel vanuit levensenergie gewerkt, soms vanuit het sensuele. Natuurlijk kan het je eigen seksualiteit hierdoor verbeteren en er zijn elementen vanuit de heilige seksualiteit die binnen de tantra besloten liggen. Hierbij is de eerste stap juist het 'niet-willen', of onthechting. Kennismaking met energiewek. Bewustzijn. Het omgaan met grenzen. Uiteraard zijn alle soorten vraagstukken waar je als mens mee kan kampen welkom binnen de tantra. Persoonlijke groei staat centraal en de wens goed in je vel zitten en gewoon om een goed mens te willen zijn, ook voor jezelf.


Wie vanuit binnen voelt dat hier een weg is, mag aankloppen. Je intentie is van belang welke volgende stappen er zullen komen.